فضای لازم برای پرورش شترمرغ چقدر است و هر شترمرغ چقدر فضا نیاز دارد؟
پاسخ :
شترمرغ همچون سایر طیور به حداقل هایی به جهت نگهداری و حفظ شرایط مطلوب برای پرورش و رشد و نمو نیاز دارد. پرورش جوجه شترمرغ با پرورش سایر طیور از لحاظ جایگاه و نوع امکانات برای پرورش تفاوت زیادی دارد. شترمرغ تنها پرنده ای است که قد و ارتفاع آن از سن یک روزگی از 20 سانتیمتر به ارتفاع حدودا 2.5 متر خواهد رسید، به همین خاطر جایگاه پرورش این پرونده کمی متفاوت میباشد.
شترمرغ برای پرورش به جهت اینکه پرنده دونده ای است و فعالیت و جست و خیز را دوست دارد نیاز به گردشگاه دارد به همین خاطر اصولا به جهت پرورش شترمرغ ما مساحت نسبتا زیادی لازم داریم که این فضا اصولا به سه بخش تقسیم میشود:
- 1- سالن پرورش شترمرغ
- 2- گردشگاه به منظور پرورش شترمرغ
- 3- سایه بان یا همان بهار خواب
نیازهای مکانی و سالنی پرورش شترمرغ
همان طور که میدانیم شترمرغ نیز همچون سایر طیور در بدو تولد به علت اینکه بدن آن فاقد پر و پوشش مناسب به جهت حفظ دما و عایق بودن مناسب است، نیاز به حرارت بیشتری دارد. البته به این منظور برای تامین دما و ایجاد شرایط مناسب در ماه های ابتدایی تولد جوجه شترمرغ ها آنها در بیشتر ساعات شبانه روز در سالن های پرورش شترمرغ نگهداری مینمایند. این سالن ها محیطی چهار دیواری و مسقف مثل یک اطاق میباشد و دمایی حدود 30 درجه سانتیگراد برای آن محیا مینمایند که این فضای سالن به ازای هر شترمرغ در 3 ماه اول تولد آن یک متر مربع فضای سالن یا سربسته و مسقف به منظور تامین دما و نور و بهداشت مناسب کافیست و از سه ماهگی به بعد تا زمان کشتار شترمرغ های پرواری که طول دوران آن 8 ماه میباشد. هر شترمرغ فضایی در حدود 3 متر مربع به جهت نگهداری برای سالن پرورشی لازم دارد.

مازاد بر فضای سالن و محیط چهار دیواری و مسقف گردشگاه یکی از الزامات اصلی در پرورش شترمرغ میباشد که اصولا گردشگاه به جهت تفریح و آفتاب گرفتن و فعالیت جوجه شترمرغ ها و همچنین جذب بهتر ویتامین D از نور خورشید است که برای شترمرغ ها الزامی میباشد که به ازای هر شترمرغ حداقل 10 متر فضای گردشگاه در طی مدت زمان 8 ماه به جهت پرورش پرواری الزامی میباشد.
البته بسیاری از زمین و فارم های پرورش شترمرغ سایه بان یا بهار خواب به جهت جلوگیری از آفتاب زدگی و حرارت و نور شدید خورشید نیز استفاده مینمایند. در این حالت از یک آلاچیق مانندی به وسیله ایرانیت در گوشه ای از گردشگاه شترمرغ ها استفاده مینمایند.
بسیاری از شما علاقه مندان به پرورش شترمرغ، علاقه به پرورش شترمرغ مولد یا تخمگذار دارید که در این حالت میبایست ذکر شود که فضای نگهداری پرورش شترمرغ مولد کاملا با فضای پرورش شترمرغ پرواری متفاوت میباشد. همچنین باید خاطر نشان کرد که چنانچه شما در صورت تمایل به پرورش شترمرغ مولد دارید نمی توانید شترمرغ پرواری و یا جوجه شترمرغ ها را کنار شترمرغ های بالغ نگهداری و پرورش نمایید و حتما می بایست محیط نگهداری آنها کلا با هم فاصله زیادی داشته باشند که سبب انتقال بیماری و الودگی به همدیگر نشوند.
شترمرغ های بالغ تخمگذار و یا مولد شترمرغ به جهت نگهداری به صورت خانوادگی نگهداری میشوند. هر خانواده شترمرغ که شامل یک نر با دو ماهه میباشند را در محیطی به مساحت حدودا 1500 متر مربع نگهداری مینمایند.
در انتها میبایست خاطر نشان کنم که شترمرغ جزء طیور بسیار مقاوم نسبت به آب و هواهای متفاوت میباشد. اما لازم به ذکر است که همان طور که میدانید شترمرغ جزءپرندگان بومی افریقایی به شمار میرود و نسبت به گرما، مقاومت بالایی دارد. به همین خاطر هرچقدر فضا و محیط نگهداری شترمرغ ها گرمسیر تر باشد ایده آل تر است. البته شترمرغ های پرورشی اصولا تا سه ماهگی نیاز به تنظیم و حفظ دمای مورد نیاز خود داشته و از آن پس نسبت به تغییرات شرایط جویی مقاومت عالی و ایده آلی دارد.
تفاوت شترمرغ گردن آبی و شترمرغ گردن قرمز در چیست؟ این سوالی است که بسیاری از پرورش دهندگان و علاقه مندان پرورش شترمرغ ذهن انها را به خود اشغال کرده است. امروز ما در خصوص دو نژاد از جوجه شترمرغ های پرواری صحبت خواهیم کرد که در ابتدا توضیحی در مورد خصوصیات شترمرغ گردن آبی کانادایی خواهیم داد:
همان ...
شترمرغ مولد از سن 3 سالگی حدودا به سن بلوغ رسیده و حدودا هر شترمرغ توان تخمگذاری 10 ساله را دارد؛ ولی در بین نژاد های مختلف شترمرغ نژاد گردن آبی به خاطر راندمان تولید تخمگذاری بالای آن همچنین وزنگیری مناسب و عدد ضریب تبدیل نسبتا عالی آن نسبت به سایر نژاد های شترمرغ محبوبت بالایی دارد.
جهت ...