وزارت کشاورزی روسیه، عوارض صادرات را برای تاریخهای 7 تا 13 سپتامبر اعلام کرد. بر اساس اطلاعیه صادر شده توسط وزارت کشاورزی روسیه، عوارض صادرات گندم و جو در این تاریخ کاهش یافته و در مقابل عوارض ذرت افزایش خواهد یافت. طبق این اطلاعیه، عوارض صادرات گندم 3368 روبل و عوارض صاردات جو 2699 روبل خواهد بود و عوارض صادرات ذرت که افزایش داشته است، 3663 روبل تعیین شده است.
در تعیین عوارض جدید صادرات گندم، جو و ذرت از روسیه برای کمتر از یک هفته، این سوال پیش میآید که چرا این کشور، برای این مدت زمان کوتاه، این تغییرات را مطرح کرده است. در رابطه با این موضوع، اسمائیل علیپور یگانه دبیر انجمن غلات میگوید:
پس از جنگ روسیه و اکراین، روسیه عوارض گمرکی خود را به صورت هفتگی تعیین میکند تا بدین وسیله بتواند بر بازار نظارت کامل داشته و کنترل قیمت را در اختیار داشته باشد. از طرفی دیگر، به گفته اسمائیل علیپور، پس از آغاز جنگ، روسیه به صورت هفتگی و باتوجه به میزان صادرات، مجوزها و میزان ذخایر استراتژیک، عوارض صادراتی خود را اعلام میکند.
علاوه بر کشور روسیه، قزاقستان نیز اعلام کرد که از تاریخ 10 سپتامبر، دولت این کشور، محدویتهای صادراتی که برای گندم و آرد از ماه می سال جاری وضع شده بود، حذف خواهد کرد. بر اساس اعلام کشور قزاقستان، این اقدام به دنبال افزایش برآوردها از میزان برداشت گندم تا سقف 13 میلیون تن صورت گرفته است. برداشت گندم در این کشور نسبت به سال قبل، 2 میلیون تن افزایش داشته است.
در کشور اکراین نیز برآوردها از برداشت گندم در حدود 19 میلیون تن است. البته از لحاظ کیفی به طور قابل توجهی نسبت به سال قبل پایینتر است. در ضمن، در کشور کانادا نیز طبق اعلام اداره آمار، میزان برداشت گندم برای سال جاری حدود 55 درصد افزایش داشته و به 34.6 میلیون تن رسیده است. این میزان، سومین میزان برداشت بزرگ گندم از سال 1908 تا به امروز بوده است.
بنابر این آمار، صادرات گندم کانادا نیز احتمال افزایش 66 درصدی نسبت به سال قبل خواهد داشت و تا سقف 25 میلیون تن خواهد رسید. از طرف دیگر، در بازار مناقصات هفته گذشته، تامین غلات مصر GASC، 120 هزار تن گندم را بدون برگزارى مناقصه از یکى از تامین کنندگان روس خریدارى کرد.
با این حال هنوز هم بسیاری از کشورها با کمبود غلات مواجه هستند و تامین غلات مورد نیاز آنها، به یکی از برنامههای اصلی در کشور تبدیل شده است. علاوه بر گندم که بسیاری از کشورها به خرید آن روی آوردهاند، سایر غلات نیز مانند جو و ذرت، متقاضیان خاص خود را در دنیا دارند.
