علت مرگ و میر جوجه یک روزه چیست؟
علت اصلی مرگ جوجه یک روزه
دلایل ژنتیکی میتواند عامل بسیاری از مرگ و میر جوجهها باشد. چسبندگی نطفهها در چهار روز آخر جوجهکشی باعث میشود که حدود نیمی از آنها دو تا سه روز قبل از تولد از بین بروند.
مشکلات مادرزادی نیز باعث مرگ 90% جوجهها در ماه اول زندگی میشود. اگر جوجهها در بستر پرورش داده میشوند، ضخامت بستر باید مناسب باشد. زیاد بودن خاک اره و پوشانندههای نرم باعث فرو رفتن و خفگی جوجهها میشود. همچنین، پرورش جوجهها بر روی محیط صاف و بدون اصطکاک نیز موجب خستگی و مرگ آنها خواهد شد.
در ادامه این مطلب از شرکت نغمه تورنگ طلایی، برخی دیگر از علت مرگ و میر جوجه یک روزه شامل موارد زیر هستند:
مسمومیت
یکی از عوامل موثر در مرگ و میر جوجهها، مسمومیت است. غذای آلوده به قارچ و سموم موجود در جیره غذایی میتواند باعث مرگ و میر جوجه یک روزه شود. همچنین، مصرف نمک بیش از حد در خوراک و آب طیور نیز میتواند منجر به مرگ و میر آنها شود.
شرایط محیطی
درجه حرارت بالای سالن، تغییرات رطوبت و افزایش پی اچ بستر میتواند باعث تشدید تولید آمونیاک در سالن شود. این موضوع باعث تحریک غشاء مخاطی، چشمها، کاهش مصرف غذا، کاهش رشد، تحریک مژههای داخل نای و خونریزی میشود. غلظت بالای آمونیاک در سالن میتواند به مرگ و میر جوجه یک روزه منجر شود.
اقدامات نادرست در مراقبت
در فرآیندهایی مانند حذف تاج، نوک چینی و واکسیناسیون باید دقت شود که جوجهها دچار جراحت نشوند. جراحتها میتوانند عامل مرگ و میر جوجهها شوند.
آلودگی محیط
رطوبت بالای بستر میتواند رشد میکرو ارگانیسمها را تسهیل کند و در نهایت منجر به عفونت و مرگ و میر جوجه یک روزه شود. همچنین، ورود حیوانات شکارچی مثل موش، گربه و سگ به سالن مرغداری میتواند آلودگی و مرگ و میر جوجهها را به همراه داشته باشد.
فروش جوجه یکروزه گوشتی با امکان ارسال به سراسر کشور در نغمه تورنگ طلایی

آب آلوده
آب به دلیل وجود مواد معدنی مانند سدیم، کلر و پتاسیم نقش مهمی در حفظ سلامت جوجهها دارد. تعداد کم آبخوریها میتواند باعث تجمع جوجهها در یک نقطه و افزایش رطوبت شود که این شرایط برای رشد میکرو ارگانیسمها مناسب است و کاهش اشتها را در پی دارد.
تغذیه
استفاده از دان مخصوص نژاد مرغ، تازگی غذا و قرار دادن ظرف دانخوری نزدیک منبع گرما از عوامل مهم در جلوگیری از مرگ و میر جوجه یک روزه است. غذای جوجه باید عاری از گرد و خاک باشد، زیرا گرد و خاک میتواند راه حنجره و حلق را مسدود کرده و باعث مرگ جوجه شود.
افزایش دما
افزایش درجه حرارت محل پرورش جوجهها میتواند منجر به آب زدایی بدن جوجهها شود. از آنجا که 70% بدن جوجهها را آب تشکیل میدهد، درجه حرارت بالا باعث از دست رفتن آب بدن جوجهها خواهد شد. فقط کاهش 10% آب بدن جوجه میتواند علت مرگ جوجه یک روزه باشد.
کاهش دما
دمای پایین سالن پرورش نیز میتواند به بروز بیماریهایی از جمله ذاتالریه منجر شود. یکی از نشانههای ظاهری ابتلا به بیماری ذاتالریه آبی شدن تاج جوجه است. پایین بودن دما نیز باعث خفگی جوجهها میشود به این صورت که تحت تاثیر کاهش دما، جوجهها برای حفظ دمای بدن خود در هم فرو میروند و این امر سبب خفگی و در نهایت مرگ جوجهها خواهد شد.
منتشر شده توسط : نغمه تورنگ طلایی