ضریب تبدیل در جوجه مرغهای گوشتی
ضریب تبدیل معیاری است که نشان میدهد چگونه یک گله مصرف خوراک را به وزن زنده تبدیل میکند. نسبت تبدیل در طیور به عنوان رابطه بین مقدار خوراکی که یک مرغ میخورد و مقدار گوشتی که تولید میکند تعریف میشود. برای اطلاع از ضریب تبدیل در جوجه مرغهای گوشتی و برخی نژادهای آن تا انتهای این نوشتار از گروه نغمه تورنگ طلایی با ما همراه باشید.
برای خرید جوجه یکروزه گوشتی کلیک کنید و یا برای استفاده از مشاوره قبل از ثبت سفارش تماس بگیرید:
09126070959 و 09128890800
ضریب تبدیل در جوجه مرغهای گوشتی چیست؟
از آنجایی که هزینه خوراک در یک دوره پرورش از اهمیت بالایی برخوردار است، بنابراین لازم است که بدانیم با چه میزان دان مصرفی، پرنده به وزن ایده آل رسیده است. بنابراین لازم است که ضریب تبدیل را در نظر داشته باشید. ضریب تبدیل نشان میدهد که برای تولید یک کیلوگرم مرغ زنده، چقدر دان مصرف شده است. این عدد به عنوان شاخص برآورد سود در پرورش مرغ و طیور درنظر گرفته میشود. عدد ضریب تبدیل هرچقدر کوچکتر باشد، نشان دهنده عملکرد بهتر و کسب سود بیشتر است.
فرمول ضریب تبدیل
اگر میزان کل دان مصرفی یک واحد پرورش مرغ گوشتی را تقسیم بر مقدار کل تناژ گوشت مرغ تولیدی قابل مصرف کنیم، عدد بدست آمده ضریب تبدیل میباشد. این عدد به میانگین وزنی بستگی دارد. به طور کلی بین ضریب تبدیل و وزن مرغ رابطه معکوس وجود دارد. ضریب تبدیل با فرمول زیر محاسبه میشود:
ضریب تبدیل= مقدار خوراک مصرف شده ÷ وزن یک جوجه
هم مقدار خوراک مصرف شده و هم وزن مرغ بر حسب کیلوگرم محاسبه میشود. هر چه وزن مرغ بیشتر باشد ضریب تبدیل کمتر است. مقادیر ضریب تبدیل کمتر نشان دهنده راندمان بالاتر بوده و ضریب تبدیل خوراک برای طیور اگر زیر 1.5 باشد خوب است.
برای مثال یک پرورش دهنده مرغ با 20 هزار قطعه جوجه و 500 قطعه تلفات تا پایان دوره پرورش، از 19500 قطعه مرغ به فروش رفته توانسته 50 تن گوشت مرغ تحویل کشتارگاه بدهد. میزان کل دان مصرفی این واحد برابر 90 تن بوده است. اگر شما عدد دان یعنی 90 تن را به عدد گوشت یعنی 50 تن تقسیم کنید، ضریب تبدیل برابر با 1.8 است. ضریب تبدیل 1.8 یعنی پرنده شما با مصرف 1800 گرم خوراک به 1000 گرم وزن زنده دست یافته است. همچنین با تقسیم عدد 50 تن گوشت به 19500 قطعه مرغ زنده، به عدد میانگین وزنی 2565 گرم خواهید رسید که در کنار ضریب تبدیل از اهمیت بالایی برخوردار است.
ضریب تبدیل جوجه آرین
برای به دست آوردن نرخ تبدیل جوجه آرین اطلاعات لازم در مورد وزن مرغ زنده، ضریب تغییرات و برنامه ریزی سن مناسب کشتار بسیار مهم است. برای رسیدن به ضریب تبدیل مناسب لازم است از حداکثر تعداد پرندگان در نوارهای وزنی مورد نظر در هنگام کشتار اطمینان حاصل نمایید.
ضریب تبدیل جوجه راس
اگر بخواهیم نرخ تبدیل جوجه راس را بررسی کنیم، به طور کلی به اعداد زیر دست خواهیم یافت:
- جوجه راس در 0 تا 7 روزگی با متوسط وزن بدن 100 و تغییر وزن 0 به 135 گرم خوراک مصرفی در هفته نیاز دارد..
- جوجه راس در 8 تا 14 روزگی با متوسط وزن بدن 264 و تغییر وزن 100 به 290 گرم خوراک مصرفی در هفته نیاز دارد.
- جوجه راس در 15 تا 21 روزگی با متوسط وزن بدن 531 و تغییر وزن 55 به 487 گرم خوراک مصرفی در هفته نیاز دارد.
- جوجه راس در 22 تا 28 روزگی با متوسط وزن بدن 886 و تغییر وزن 39 به 704 گرم خوراک مصرفی در هفته نیاز دارد.
- جوجه راس در 29 تا 35 روزگی با متوسط وزن بدن 1331 و تغییر وزن 21 به 960 گرم خوراک مصرفی در هفته نیاز دارد.
- جوجه راس در 36 تا 42 روزگی با متوسط وزن بدن 1832 و تغییر وزن 22 به 1141 گرم خوراک مصرفی در هفته نیاز دارد.
- جوجه راس در 42 تا 49 روزگی با متوسط وزن بدن 2339 و تغییر وزن 16 به 1281 گرم خوراک مصرفی در هفته نیاز دارد.
- جوجه راس در 50 تا 56 روزگی با متوسط وزن بدن 2834 و تغییر وزن 12 به 1423 گرم خوراک مصرفی در هفته نیاز دارد.

ضریب تبدیل جوجه گوشتی
به طور کلی ضرایب تبدیل در سال 1925 حدودا نزدیک به عدد 5 بود. یعنی به ازای هر 5 کیلوگرم دان مصرفی فقط به یک کیلوگرم وزن زنده دست پیدا میکردند. این عدد با توجه به شرایط کنونی ما یک فاجعه محسوب میشود. همچنین سن کشتار در این سالها بسیار بالا بود. در ادامه، ضرایب تبدیل در سال 1985 به 2.5، در سال 1995 به 2، در سال 2005 به 1.6، در سال 2010 به 1.45، در سال 2015 به 1.3، در سال 2020 به 1.15 و برآورد میشود در سال 2025 ضریب تبدیل جوجه گوشتی به عدد 1 برسد. البته این ضرایب، در میانگین وزنهای پایین بوده اما پیشرفت حاصله به دلیل موفقیت در اصلاح نژاد بوده است.
به هر حال، ضریب تبدیل جوجه گوشتی در کشور ایران چیزی حدود 1.8 الی 2 است. این ضرایب به دلیل ذائقه مردم و تمایل به مصرف گوشت بیشتر بالا رفته است. اما این نکته نیز حائز اهمیت است که میانگین تلفات نیز در کشور ایران بالا است. ضرایب تبدیل بالا در کنار تلفات زیاد باعث میشود سالانه میلیاردها تومان از سرمایه کشور هدر رود.
ضریب تبدیل خوراک
ضریب تبدیل خوراک به صورت غیر مستقیم نشان دهنده میزان سوددهی گله به ازای مصرف مقدار مشخصی دان است. زیرا که در محل پرورش جوجه گوشتی هزینه مصرف شده برای خوراک گله ممکن است 60 تا 70 درصد از کل هزینههای جاری یک دوره پرورش باشد. بنابراین توانایی جوجه در تبدیل دان به گوشت یک اصل مهم برای کسب سود است.
هر عاملی که روی وزن جوجه گوشتی، مصرف خوراک و میزان هدر رفت آن تاثیر دارد، در نهایت بر روی ضریب تبدیل خوراک تاثیر خواهد داشت. برای تبدیل خوراک نیز از همان تقسیم ساده استفاده میشود. برای محاسبه، کافی است که مقدار مصرف خوراک، در یک بازه زمانی مشخص را بر مقدار افزایش وزن زنده طیور (در همان بازه زمانی) تقسیم نمایید.
خرید دان طیور با قیمت مصوب و رسمی؛ کلیک کنید.
عوامل موثر بر ضریب تبدیل
فضای تغذیه، ارتفاع فیدر و تهیه خوراک با کیفیت خوب مهم است. علاوه بر این تامین فضای آشامیدنی کافی و منبع آب پاک برای جلوگیری از تلفات ضروری است. کاهش مصرف آب منجر به کاهش مصرف خوراک و افزایش ضریب تبدیل خواهد شد. مهم ترین عواملی که بر ضریب تبدیل در طیور تأثیر میگذارد عبارتند از:

- عدم تعادل غذایی صحیح در خوراک مانند افزایش نسبت پروتئین و یا افزایش انرژی که این ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در کبد و کلیه شود.
- استفاده از خوراکی که حاوی درصد کافی آمینو اسید و پروتئین نباشد که بر عدم رشد عضلانی تاثیر میگذارد و منجر به عدم تشکیل صحیح گوشت در طیور میشود.
- درجه حرارت کمتر از درجه مناسب برای پرورش طیور است که باعث جوجه کشی بی کیفیت میشود و در نتیجه جوجهها به جای تولید گوشت، مقدار زیادی خوراک برای گرم کردن خود مصرف میکنند.
- استفاده از خوراکهایی که ویتامینها، مکملهای غذایی و مواد معدنی لازم را ندارند.
- عفونت گله به کلستریدیا، کوکسیدیوز و غیره.
- استفاده از خوراک بد که حاوی درصد بالایی فیبر یا سبوس بوده که ممکن است باعث اسهال در گله شود.
- استفاده از خوراک بی کیفیت حاوی درصد بالایی از قارچ که منجر به کاهش ایمنی گله میشود و به بیماریهای کبد، کلیه و روده مبتلا میشوند.
- درمان دارویی اشتباه گله با استفاده از آنتی بیوتیک و این امر بر فلور طبیعی معده تاثیر گذاشته و باعث عدم تعادل در آن و ایجاد بیماریهای روده ای میشود.
- استفاده از آب نجس برای آشامیدن و عدم تعویض روزانه آن که باعث بیماری در گله میشود.
- عدم استفاده از دانخوری به تعداد کافی که باعث میشود خوراک به خوبی به برخی از طیور نرسد و در نتیجه منجر به کاهش وزن شود.
چگونه ضریب تبدیل را در جوجههای گوشتی بهبود بخشیم؟
بهبود ضریب تبدیل معمولاً با بهبود سودآوری همراه است. بیشتر اقدامات برای بهبود این شاخص مفید بهره وری، با متعادل کردن نسبت بین انرژی و اسیدهای آمینه، و نیز با بهبود قابلیت هضم مواد مغذی به روشهای مختلف همراه است. انرخ راندمان خوراک را میتوان حتی پس از مخلوط شدن و تحویل خوراک در مزرعه بهبود بخشید. در اینجا پنج نکته برای اطمینان از اینکه جوجههای گوشتی بیشترین بهره را از خوراکی که در هر مزرعه ای به آنها داده میشود، آورده شده است.
اجتناب از نقاط داغ در سیلوهای خوراک
کپکها مواد مغذی با ارزشی را مصرف میکنند و مایکوتوکسین تولید میکنند. خوراک کپک زده نه تنها خوش طعم نیست، بلکه سمی نیز هست. این کپکها در نقاط داغ ایجاد میشوند.
از فیدرهایی استفاده کنید که خوراک را هدر نمیدهند.
خرید فیدرهایی که هدر رفت خوراک را به حداقل میرسانند، ممکن است بدیهی به نظر برسد، اما کم هزینه بودن همیشه یک عامل جذاب است که اغلب باعث میشود در درازمدت چیزی کمتر کارآمد بخریم. بهتر است دانخوری تهیه کنید که برای مدیریت خوراک کارایی بالایی داشته باشد. تمیز کردن، قرار دادن، فواصل، تعداد پرندگان در هر دان و غیره از موارد مهم در مدیریت خوراک است.
نور را مدیریت کنید.
یک برنامه روشن و خاموش کردن چراغ (به عنوان مثال، 1 ساعت روشنایی، 1 ساعت تاریکی و غیره) به پرندگان اجازه میدهد تا غذای خود را در هنگام استراحت به طور کامل هضم کنند که کارایی تغذیه را بهبود میبخشد، زیرا پرندگان بی هدف راه نمیروند. در ضمن به آنها زمان کافی برای تغذیه مجدد در ساعات نور میدهد.
در زمان فروش، از افزایش وزن پرنده خودداری کنید
یافتن حداقل وزن قابل قبول برای هر پرنده، راندمان خوراک را نیز به حداقل میرساند. البته این لزوماً به معنای سودآوری حداکثری نیست و برای این منظور باید پارامترهای دیگری مانند هزینه به ازای افزایش وزن یا افزایش وزن در هر سطح مشخص کف و غیره را مورد بررسی قرار دهید.
پرندگان را سالم نگه دارید.
پرندگان بیمار رشد نمیکنند، و اگر رشد نکنند، بازده خوراک هرگز ایده آل نیست. پرندگان مبتلا به بیماری یا تحت بالینی به اندازه پرندگان سالم غذا نمیخورند و آنچه میخورند معمولاً برای مبارزه با این بیماری است. علاوه بر این، آنها حتی ممکن است پروتئینهای ماهیچه ای را تجزیه کنند، که وزن بدن آنها را کاهش میدهد و بازده خوراک را به بدترین حالت ممکن تبدیل میکند. در مقابل، پرندگان سالم، به ویژه آنهایی که سیستم گوارشی بسیار سالمیدارند، از مواد مغذی موجود در خوراک با حداکثر کارایی استفاده میکنند.
جمع بندی
نسبت تبدیل خوراک (FCR) مصرف خوراک در واحد خروجی را اندازه گیری میکند. هرچه نرخ تبدیل کمتر باشد هزینه خوراک کمتر میشود. جوجه مرغ گوشتی با FCR پایین در میزان گوشت تولیدی کارآمدتر هستند. به هر حال اگر قصد افزایش ضریب تبدیل در جوجه مرغ گوشتی را دارید، پیشنهاد میکنیم از راهکارهای گفته شده در این نوشتار کمک بگیرید. ما در نغمه تورنگ طلایی آماده ارائه هرگونه کمک و مشاوره به شما در این زمینه هستیم. با ما تماس بگیرید.
منتشر شده توسط : نغمه تورنگ طلایی