برای پرورش صنعتی طیور چه مجوزهایی لازم است؟
اگر پرورش طیور را به عنوان کسب و کار خود انتخا کردهاید، لازم است قبل از شروع کار مجوزهایی را دریافت کنید. سازمان بهداشت منطقه، ابتدا مکان و امکانات شما را بازرسی کرده و به شما کمک میکند محلی ایمن برای پرورش طیور خود ایجاد کنید. بنابراین در ابتدای برنامه ریزی خود در مورد مجوزهای مورد نیاز تحقیق کرده و برای گرفتن این مجوزها اقدام کنید.
ما در این مقاله از گروه نغمه تورنگ طلایی قصد داریم مجوزهای لازم برای پرورش صنعتی طیور را بررسی کرده و نحوه دریافت آنها را بیان کنیم. با ما همراه باشید.
آیا وام جهاد کشاورزی برای پرورش مرغ بومی حقیقت دارد؟ کلیک کنید.
شرایط دریافت مجوز برای پرورش طیور
دریافت مجوز برای پرورش صنعتی طیور با توجه به شهر و محل زندگی افراد متفاوت است. متاسفانه در برخی مناطق به دلیل سطح آلودگی بالا، مجوز به سختی صادر میشود. از آنجایی که دستگاههای ساماندهی این صنف چندین بار از اداره تعاون به بسیج سازندگی، سپس نظام صنفی کشاورزی و غیر تغییر کرده است، بنابراین لازم است برای اطلاع کافی از شرایط دریافت مجوزها به اداره جهاد کشاورزی منطقه خود مراجعه کنید.
نحوه و مراحل گرفتن مجوز برای احداث مرکز پرورش طیور
پیش گرفتن مجوزهای لازم جهت پرورش طیور مراحل زیر را دنبال کنید:
1- واگذاری طرح از طرف دولت: برای شروع لازم است هماهنگیهای لازم با سازمان متولی را انجام داده و از امکان واگذاری طرح مورد نظر مطلع شوید، سپس فعالیتهای مطالعاتی و بررسی شرایط و ضوابط را انجام دهید.
2- بررسی عوامل اقتصادی و اجتماعی: برای پرورش طیور، لازم است اطلاعات اولیه از شرایط پرورش، نحوه تامین مواد اولیه، نحوه فروش، طرحهای موجود در منطقه و بسیاری از طرحهای مشابه را کسب نمایید. بررسی این این عوامل و امکان شکست یا موفقیت پروژه به تصمیم گیریهای اولیه برای انتخاب طرح و ظرفیت بستگی دارد.
3- بررسی علاقه مندیها: یکی از عوامل تاثیرگذار در موفقیت هر کاری میزان علاقه و اشتیاق به آن کار است. پرورش طیور نیز از آن دست فعالیتهایی است که علاقه در آن نقش به سزایی دارد. بنابراین اگر علاقهای به این حرفه ندارید یا آمادگی لازم برای حضور فیزیکی در عملیات پرورش را نداشته باشید، به کسب سود و موفقیت دست نخواهید یافت.
4- کسب سرمایه: برای آغاز پرورش طیور لازم است نحوه سرمایه گذاری، یعنی استفاده از سرمایه شخصی یا استفاده از تسهیلات بانکی را در نظر داشته باشید. استفاده از سرمایه شخصی، میزان موفقیت طرح را بالا برده و میتوانید بر اساس سرمایه موجود تصمیم گیری نمایید. اما اگر از تسهیلات بانکی یا با دریافت وام برای پرورش طیور اقدام میکنید، لازم است برای اجرای موفق طرخ، حدود 50 الی 30 درصد از سرمایه مورد نیاز طرح را در اختیار داشته باشید. زیرا در زمان اجرای طرح، کمبود نقدینگی مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت و روند عملیات به کندی پیش میرود.
5- مالکیت و درخواست مجوز: صدور مجوز یا پروانه پرورش طیور به نام یک نفر یا یک شرکت ثبت شده، انجام میشود. بنابراین قبل از شروع نحوه مدیریت پرورش طیور را تعیین نمایید. اگر اجرای طرح به صورت شرکتی است، لازم است از طریق اداره ثبت اسناد و پس از طی مراحل قانونی، شرکت را به ثبت رسانده و در قالب شرکت سهامی پرنامه طرح را اخذ نمایید.

مراحل دریافت مجوز برای پرورش طیور
به طور کلی مراحل دریافت مجوز برای پرورش طیور به صورت زیر میباشد:
- مراجعه به اداره و مدیریت جهاد کشاورزی منطقه جهت اطلاع از شرایط
- تهیه طرح توجیهی به همراه جزئیات دقیق با رعایت ضوابط قانونی و فنی
- مشخص نمودن محل جغرافیایی طرح و تهیه نقشه ساختمان ها و تأسیسات
- ارائه اسناد و تقاضای کتبی و ارائه درخواست برای تشکیل پرونده
- مراجعه کارشناسان و بازدید محل پرورش طیور
- استعلام دامپزشکی
در نهایت روال اداری و سایر مراحل زیر نظر کارشناسان اداره جهاد کشاورزی اجرا خواهد شد.
مجوزهای مورد نیاز برای پرورش صنعتی طیور
برای راه اندازی قانونی مکانی جهت پرورش طیور، لازم است به بخش معاونت تولیدات دامی منطقه خود مراجعه کنید. علاوه بر این برای فعالیت قانونی به دریافت مجوز دامپزشکی نیز نیاز خواهید داشت. مجوز دامپزشکی یکی از ضروری ترین مدارک برای دریافت پروانه گواهی بهداشت است. با این حال در راستای اجرای بند الف تبصره دو ماده پنج قانون نظام جامع دامپروری و با هدف حفظ توسعه و تشویق سرمایه گذاری در فعالیتهای مرتبط با صنعت طیور، افزایش بهره وری و ایجاد امنیت غذایی، بهبود فضای کسب و کار و حمایت از تولید و اشتغال پایدار، سیاستهای صدور مجوزهای طیور به شرح ذیل ابلاغ گردیده است:

سیاستهای کلی صدور مجوزهای طیور
- رعایت کلیه ضوابط فنی، بهداشتی و محیط زیستی
- ممنوعیت صدور پروانه تاسیس واحدهای پرورش طیور در مناطق پرخطر
- رعایت ظرفیتهای اعلام شده در زمان صور مجوز
- ارائه تعهد محضری برای اخذ پروانه بهره برداری جهت تاسیس واحد تولیدی
- تغییر شاخص فعالیت واحد پرورش طیور تا 5 سال پس از صدور پروانه بهره برداری امکان پذیر نیست.
- تغییر نام و انتقال پروانه تاسیس امکان پذیر نیست.
سیاستهای اختصاصی صدور مجوز طیور
1- پرورش مرغ اجداد گوشتی: صدور پروانه فعالیت مرغداری منوط به ارائه نمایندگی رسمی نژاد مرغ اجداد معتبر و پس از تایید دفتر امور طیور و با رعایت سیاستهای کلی صدور مجوز امکان پذیر است. این مجوزها پس از تایید معاونت امور تولیدات دامی توسط سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور صادر میشود.
2- پرورش مرغ مادر گوشتی: صدور پروانه فعالیت مرغداری یا توسعه واحدهای پرورش مرغ مادر گوشتی بر اساس سیاستهای وزارت متبوع و در راستای توسعه زنجیرهای یکپارچه تولید گوشت مرغ و با رعایت سیاستهای کلی صدور مجوز امکان پذیر است.
3- پرورش مرغ گوشتی: صدور مجوز برای پرورش مرغ گوشتی با رعایت سیاستهای کلی صدور مجوزهای طیور امکان پذیر است.
4- پرورش مرغ اجداد تخمگذار: صدور این مجوز منوط به ارائه نمایندگی رسمی نژاد مرغ اجداد تخمگذار امکان پذیر است.
5- پرورش مرغ مادر تخمگذار: صدور مجوز برای تاسیس این مرکز در قالب زنجیزه یکپارچه تولید تخم مرغ خوراکی و با رعایت سیاستهای صدور مجوز طیور امکان پذیر است.
6- پرورش مرغ تخمگذار و بولت: صدور این مجوز نیز با رعایت سیاستهای کلی صدور مجوزهای طیور صورت میگیرد.
7- پرورش نیمچه و مرغ بومی: صدور پروانه تاسیس واحد پرورش نیمچه بومی و مرغ بومی با رعایت سیاستهای کلی صدور مجوزهای طیور امکان پذیر است.
8- پرورش جوجه رنگی: صدور پروانه تاسیس واحد پرورش جوجه رنگی با ارائه مدرک معتبر، مبنی بر تامین جوجه دارای منشا ژنتیکی مشخص از گلههای مرغ مادر با تایید دفتر امور طیور و رعایت سیاستهای کلی صدور مجوزهای طیور امکانپذیر است. با این حال صور مجوز برای پرورش این نوع جوجه اولویت ندارد.
9- جوجه کشی: صدور پروانه تاسیس یا توسعه واحد جوجه کشی با رعایت ضوابط فنی، بهداشتی و زیست محیطی و ارائه تعهد توسط فرد متقاضی جهت پذیرش مسئولیت بازاریابی و اشباع بودن بازار انجام میشود.
10- پرورش شتر مرغ: صدور پروانه تاسیس مراکز پرورش شتر مرغ مولد و گوشتی یا توام با رعایت سیاستهای کلی مجوزهای طیور امکان پذیر است.
11- پرورش بوقلمون: مرکز پرورش جوجه بوقلمون نیز نیاز به رعایت سیاستهای کلی صدور مجوز طیور دارد.
12- پرورش ادرک و غاز: برای دریافت مجوزها و پروانه تاسیس پرورش اردک و غاز نیاز به رعایت سیاستهای کلی صدور مجوزهای طیور و نیز ارائه تعهد محضری برای تامین جوجه یا واردات از مبادی مورد تایید دفتر امور طیور خواهید داشت.
13- پرورش بلدرچین، کبک قرقاوول و کبوتر: برای تاسیس واحد پرورش جوجه بلدرچین و کبک نیاز به رعایت ساسیتهای کلی مجوز طیور و تعهد محضری برای تامین جوجه از واحدهای جوجه کشی معتبر یا واردات از مبادی مورد تاییر امور طیور خواهید داشت. بر اساس تبصره صادر شده در این بخش، واحد جوجه کشی برای کبوتر مورد نیاز نیست.
14- پرورش پرنده زینتی: صدرو پروانه تاسیس برای این بخش نیز نیاز به رعایت سیاستهای صدور مجوز بخش طیور دارد.
نکات مهم در صدور مجوز برای پرورش انواع طیور
تغییر شاخص فعالیت
اگر تصمیم به تغییر شاخص فعالیت دارید، لازم است مانند بخشهای قبلی تمامی سیاستهای کلی صدور مجوز طیور و ضوابط اختصاصی صدور مجور فعالیت مورد تقاضا را رعایت نمایید.
توسعه و افزایش ظرفیت
افزایش ظرفیت واحدهای موجود با رعایت ضوابط فنی، بهداشتی، زیست محیطی، تجهیز و نوسازی، ارائه تعهد محضری توسط متقاضی مبنی بر پذیرش مسئولیت بازاریابی و اشباع بودن بازار و نیز رعایت ضوابط اختصاصی هریک از فعالیتهای مورد تقاضا امکانپذیر است.
انتقال و جابه جایی واحدهای طیور
صدور مجوز انتقال واحدهای پرورش طیور به داخل و خارج استان مشروط به باطل شدن پروانه قبلی و لغو امتیازات مکتسبه از محل صدور مجوزهای قبلی و با رعایت سیاستهای کلی صدور مجوزهای طیور و همچنین ضوابط اختصاصی صدور مجوز فعالیت مورد تقاضا است.
برای سایر مواردی که در سیاست صدور مجوز پرورش طیور به آنها پرداخته نشده است، با درخواست معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان، موضوع در جلسه کمیته فنی صدور مجوزهای معاونت امور تولیدات دامی وزارت متبوع، بررسی شده و تصمیم نهایی اتخاذ خواهد شد.
در صورت دریافت مجوز میتوان صادرات داشت؟
صدور مجوز پرورش طیور برای تامین بازارهای محلی، شهری و استانها صورت شده و نمیتوانید محصولات خود را به خارج از کشور صادر کنید. همچنین در صورت اخذ مجوز، سالنها و مراکز پرورش طیور به صورت زمان بندی شده توسط دامپزشک بررسی شده و از وضعیت سالن به طور مرتب گزارش تهیه میشود. در این گزارش تمامی مسائل مربوط به محیط و بهداشت، بیماری طیور، نحوه و زمان واکسیناسیون و... ذکر میشود.
به هر حال اگر هنوز هم در مورد نحوه دریافت مجوز پرورش طیور سردرگم هستید، پیشنهاد میکنیم به اداره جهاد کشاورزی استان خود مراجعه کنید. ما در گروه نغمه تورنگ طلایی نیز آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه هستیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

منتشر شده توسط : نغمه تورنگ طلایی