اهمیت و لزوم توجه به واکسیناسیون طیور مختلف
واکسیناسیون نقش مهمی در مدیریت سلامت گله طیور شما دارد و میتواند از تعدادی از بیماریهای طیور جلوگیری کند. شما لازم است واکسیناسیون طیور خود را در مقاطع مختلف انجام دهید تا از آنها در برابر انواع بیماریها محافظت کنید. در این مقاله از گروه نغمه تورنگ طلایی در مورد اهمیت و لزوم توجه به واکسیناسیون طیور مختلف صحبت خواهیم کرد.
برای خرید آنلاین انواع دان طیور و تجهیزات سالن مرغداری کلیک کنید.
واکسیناسیون در پرندگان
واکسیناسیون فرآیندی است که طی آن جوجههای سالم به روشی کنترل شده با یک پاتوژن مرده یا ضعیف آلوده میشوند. پس از واکسیناسیون، سیستم ایمنی خود پرندگان با فعال کردن ارتشی از سلولهای طراحی شده برای حمله و نابودی مهاجمان قبل از اینکه به پرنده آسیب برسانند، به واکسن پاسخ میدهد. پس از حمله، چندین سلول تخصصی سیستم ایمنی باقی میمانند که سلولهای حافظه نامیده میشوند. این سلولهای حافظه عامل عفونی که پرنده به آن واکسینه شده است را به خاطر خواهند آورد. اگر در مراحل بعدی زندگی با عامل عفونی مواجه شد، سیستم ایمنی پرندگان قادر به تشخیص و نابودی سریع عامل عفونی است که در نتیجه از بیماری محافظت میکند و بنابراین سلامت تولیدی گله شما را حفظ میکند.
واکسیناسیون نیاز به انرژی پرنده دارد و میتواند برای جوجهها استرس زا و دردناک باشد، زیرا هر واکسیناسیون منجر به واکنش دفاعی میشود. این پاسخ ایمنی تحریکشده ناشی از واکسن میتواند بر اشتهای پرنده و در نتیجه رشد تأثیر منفی بگذارد. بنابراین توصیه میشود که تعداد واکسیناسیونها را به حداقل رسانده، به ویژه در هفتههای اول زندگی، زیرا هدف این است که جوجهها تا حد امکان تحریک شوند تا رشد کنند.
هر گونه واکسیناسیون در طول دوره پرورش باید به خوبی انجام شود، همیشه قبل از واکسیناسیون جوجهها را از نظر سلامتی و تناسب اندام بررسی کنید تا مطمئن شوید واکسیناسیون قبلی بهبود یافته باشند. بنابراین طراحی متعادل برنامه واکسیناسیون طیور شما ضروری است.
در هنگام تزریق واکسن توصیه میکنیم موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- هنگام نگهداری، جابجایی و تجویز واکسن، همیشه از دستورالعملهای سازنده واکسن پیروی کنید.
- برنامه واکسیناسیون را یادداشت کنید.
- همیشه پس از استفاده، تجهیزات واکسیناسیون را کاملاً تمیز و استریل کنید.
- فقط پرندگان سالم را واکسینه کنید، پرندگان بیمار را از گله خود جدا کنید.
- مطمئن شوید که خدمه در مورد تجویز صحیح واکسن آموزش دیده اند.
- برای واکسنهایی که از طریق آب آشامیدنی تزریق میشوند، مطمئن شوید که سیستم آشامیدنی تمیز است و مطمئن شوید که حداقل زمان لازم برای آشامیدن را همانطور که توسط سازنده واکسن بیان شده است، رعایت میکنید. سپس آب آشامیدنی را دور بریزید، آبخوریها را بشویید و برای پرندگان خود آب تازه تهیه کنید.
- اطمینان حاصل کنید که واکسنها هنگام تزریق از طریق آب یا اسپری در کل مرغداری به درستی توزیع میشوند.
- همیشه پس از اتمام کار، واکسنهای مخلوط استفاده نشده را از بین ببرید.

انواع واکسیناسیون طیور مختلف
روشهای مختلفی برای تزریق واکسن به طیور وجود دارد، بسیار مهم است که روش صحیح برای هر واکسن استفاده شود. چندین روش رایج برای واکسیناسیون طیور مختلف در زیر ذکر شده است، به خاطر داشته باشید که همیشه از دوز صحیح واکسن استفاده کنید:
تزریق عضلانی
این روش شامل استفاده از سوزن برای قرار دادن واکسن در ماهیچههای سینه جوجههاست. استفاده از یک سرنگ خودکار میتواند روند را تسریع و این روش را نسبتاً آسان کند و به پرنده آسیب نمیرساند. به طور مرتب تجهیزات را بررسی کنید تا مطمئن شوید که دوز صحیح تجویز را تزریق میکنید. واکسن باید به طور دقیق در عضلات سینه تزریق شود، مراقب باشید و اطمینان حاصل کنید که سوزن از طریق یکی از اندام اصلی عبور نمیکند. بهداشت خوب و روشهای مناسب واکسن میتواند از آلودگی غیر ضروری جلوگیری کند.
تزریق زیر جلدی
این روش بسیار شبیه به تزریق عضلانی است، اما در نوع واکسیناسیون، واکسن زیر پوست و معمولا در پشت گردن تزریق میشود. برای اطمینان از تزریق واکسن به مرغ (نه فقط به پرها) باید توجه کافی داشته باشید.
واکسیناسیون چشمی
این واکسن از طریق قطره چشم به چشم مرغ تزریق میشود. در این روش، واکسن از طریق مجرای اشکی راه خود را به دستگاه تنفسی باز میکند.
واکسیناسیون بینی
این واکسن به صورت غبار یا قطره وارد سوراخ بینی جوجهها میشود.
واکسیناسیون دهانی
در این روش واکسن در منقار جوجهها تزریق میشود. سپس راه خود را به سیستم تنفسی باز کرده یا ممکن است قبل از ورود به بدن در دستگاه گوارش وارد شود.
واکسیناسیون از طریق آب آشامیدنی
افزودن واکسن به آب آشامیدنی طیور کمی زمان بر اما استرس کمتری دارد. برای این روش به شرح زیر است:
- تمام تجهیزات مورد استفاده برای واکسیناسیون با دقت تمیز شده و کاملاً عاری از مواد ضدعفونی کننده و شوینده باشند (به خاطر داشته باشید که واکسنهای زنده که از طریق آب آشامیدنی تزریق میشوند میتوانند توسط ضد عفونی کنندهها و صابون از بین بروند).
- فقط از آب سرد، تازه و تمیز استفاده کنید.
- بطری واکسن را زیر آب باز کنید.
- مطمئن شوید که پرندگان تشنه هستند تا دوز کافی از واکسن را مصرف کنند.
- تمام آب موجود در آبخوریها باید قبل از واکسیناسیون مصرف شود.
افشانه یا اسپری
این روش واکسیناسیون طیور با استفاده از اسپری مناسب که اندازه قطرات اسپری را کنترل میکند، روی جوجهها یا در هوای بالای جوجهها اسپری میشود. واکسن روی جوجهها ریخته و وارد بدن آنها میشود. جوجهها همچنین ممکن است مقدار کمی استنشاق کنند. اطمینان از توزیع یکنواخت بین همه پرندگان در گله مهم است.
برای واکسیناسیون طیور خود، یک برنامه صحیح طراحی کنید، این برنامه تنها زمانی موثر خواهد بود که با مدیریت مناسب، تغذیه خوب و یک برنامه ایمنی زیستی به خوبی دنبال شود. واکسیناسیون صحیح فشار بیماری را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد و در نتیجه احتمال عملکرد گله شما به پتانسیل ژنتیکی را افزایش میدهد.
نکته مهم
هرگز گلههای خود را در سنین مختلف قاطی نکنید، همیشه از تماس جوجههای جدید با جوجههای مسنتر جلوگیری کنید. برای جلوگیری از گسترش بیماری از گله مسن به گله جدید طیور، قوانین ایمنی زیستی سختگیرانه را اعمال کنید. همیشه از گلههای طیور خود دیدن کنید و احتمال ورود آلودگی را در آنها بررسی کنید. همچنین در هنگام بازدید از آنها، کفشهایتان را تعویض کرده و دستهای خود را با دقت بشویید.

مراحل کامل واکسیناسیون طیور
هفت روز اول زمان مهمی در زندگی یک پرنده است. آنچه در هفته اول اتفاق میافتد، نحوه رشد گله و ظاهر آنها را مشخص میکند. یکی از مهم ترین چیزهایی که باید روی آن تمرکز کرد این است که مطمئن شوید واکسنها قادر به ساختن یک سیستم ایمنی سالم هستند. این مهم است زیرا یک سیستم ایمنی سالم از افزایش وزن سالم و سلامت کلی پرنده پشتیبانی میکند. هنگامی که گله شما در زمان واکسیناسیون وضعیت سلامتی مثبتی داشته باشد، شانس بیشتری برای تجربه پاسخ طبیعی به واکسن خواهد داشت.
پایه و اساس یک سیستم ایمنی سالم با تغذیه با کیفیت، تهویه مناسب، دما و دسترسی به آب تمیز شروع میشود. اما یکی دیگر از مؤلفههای کلیدی، داشتن آنتیبادیهای خوب مادرزادی در برابر ویروس بیماری بورس عفونی (IBDv) و ویروس کمخونی مرغ (CAV) است. مدیریت پاتوژنهای سرکوب کننده سیستم ایمنی در چند هفته اول از یک سیستم ایمنی قوی پشتیبانی میکند که به پرنده اجازه میدهد به طور مداوم و موثر به باکتریهای غیرفعال پس از تجویز آنها پاسخ دهد.
مدیریت صحیح واکسن طیور
برای باکتریهای غیرفعال، حفظ دمای گرم 85 درجه فارنهایت (29 درجه سانتیگراد) - مثبت یا منفی پنج درجه - در طول واکسیناسیون مهم است. همانطور که دارید برای فرآیند واکسیناسیون طیور آماده میشوید، توصیه میکنیم یک چک لیست ایجاد کنید که دارای نقاط زمانی مشخص شده باشد. چک لیست شما باید شامل این مراحل باشد:
- 12 ساعت قبل از واکسیناسیون واکسن را از سردخانه خارج کنید.
- قبل از زدن واکسن اجازه دهید به تدریج با دمای اتاق هم دما شود.
- اگر از طریق آب آشامیدنی تزریق میکنید، اجازه دهید واکسن با دمای آب سازگار شود.
- بررسیهای ساعتی برای اطمینان از حفظ دمای مطلوب واکسن و آب را انجام دهید.
- سرنگها را تا دوز واکسن مورد نظر کالیبره کنید.
یکی از مطمئنترین راهها برای ایجاد حمام آب، استفاده از آبگرمکن سوسیس به عنوان مکانیزم گرمایش است. بطریهای واکسن در داخل حمام آب قرار میگیرند و آب برای حفظ دمای دقیق توسط دستگاه گرمکننده سوسیس به گردش در میآید. همچنین توصیه میکنیم یک دماسنج دستی در دسترس داشته باشید تا به طور منظم دمای حمام آب را بررسی کنید. این یک نقطه کنترل دمای دیگری را فراهم میکند که به پرندگان کمک میکند واکسن خیلی گرم یا خیلی سرد تزریق نمیشود.
نگهداری صحیح پرندگان
جابجایی مناسب پرندگان در طول تجویز واکسن مهم است زیرا بر افزایش سلامت پرنده تاثیرگذار است و به هدف نهایی بازگرداندن طیور به غذا در سریع ترین زمان ممکن برای حفظ یکنواختی کمک میکند. در طول واکسیناسیون، طیور دوران پر استرسی را سپری میکنند، بنابراین شما موظف هستید با انتخاب سرنگ تیز و جلوگیری از برخورد نادرست در طول واکسیناسیون، این استرس را مدیریت کنید.
برای جلوگیری از آسیب ناشی از سوزن، توصیه میکنیم پس از هر 1000 تزریق یا کمتر، سوزنها را عوض کنید. همچنین مهم است که گله را از نظر پارگی در پوست و علائم خونریزی آشکار در محل تزریق بلافاصله پس از واکسیناسیون بررسی کنید.
اهمیت توجه به برنامههای واکسن طیور
حفاظت از تولید طیور و حفظ سلامت پرندگان هزینه زیادی دارد. به هر حال، اجرای برنامه واکسیناسیون به حفظ ایمنی در تغذیه و همچنین پیشگیری از بیماری، افزایش رفاه پرنده، کیفیت پوسته و تکثیر پرنده در آینده کمک میکند. بنابراین توصیه میکنیم همیشه برنامه واکسیناسیون را به موقع و در میزان دوز کافی انجام دهید تا بتوانید به سوددهی برسید.
اگر سؤالات بیشتری در مورد نحوه تجویز و مدیریت واکسیناسیون طیور دارید، میتوانید از کارشناسان ما در گروه نغمه تورنگ طلایی کمک بگیرید و با شمارههای شرکت تماس حاصل فرمایید.
شماره تماس شرکت نغمه تورنگ طلایی:
09126070959 و 09128890800
منتشر شده توسط : نغمه تورنگ طلایی