نژاد های مرغ محلی در ایران
اکثر نژادهای مرغ در ایران نژادهای آسیایی میباشند کشور ایران به واسطه تنوع آب و هوایی دارای زیستگاههای مختلفی می باشد. در اثر تاثیرات زیستگاهها ، انواع مختلفی از نژاد های مرغ باخصوصیات متفاوت ایجاد شده است بطوریکه نتایج مقایسه ژنتیکی سه نژاد مرغ بومی ایران (زرد کرک ،گردن لخت و مرندی) بیانگر مشابهت ژنتیکی این سه نژاد از نظر ظاهری بود.
در بسیاری از کشورهای در حال توسعه ترکیب ژنتیکی مربوط به نژاد های محلی هنوز پایه و اساس اصلاح نژاد طیور را تشکیل میدهند در حال حاضر مرغ های بومی که در نقاط مختلف کشور موجود هستند عمدتا از تلاقی نژادهای داخلی و یا خارجی دیگر میباشند و نمیتوان آنها را بعنوان نژاد خالصی دسته بندی کرد و در بین مرغ های بومی کشور ما دو نژاد مرندی و لاری تقریبا خالص میباشند.
برای خرید جوجه یکروزه بومی و خرید مرغ تخمگذار بومی گلپایگانی کلیک کنید و یا با کارشناسان ما در شرکت نغمه تورنگ طلایی تماس حاصل فرمایید.
شمارههای تماس: 09126070959 - 09128890800
انواع نژاد مرغ محلی در ایران
نژاد مرندی
نژاد مرندی شناخته شده ترین نژاد مرغ بومی کشور ایران به شمار می رود . بیشترین پراکندگی این نژاد در شهر واقع درمرند آذربایجان و استان های شمال غربی کشورمان می باشد. از خصوصیات ظاهری این نژاد رنگ سیاه پرها و وجود پر روی ساق پا است.
همچنین رنگ لاله گوش این نژاد سفید رنگ است. این نژاد از لحاظ تخمگذاری جزء نژاد های شاخص مرغ بومی در کشور محسوب می گردد به طوری که در شرایط روستایی میزان تخمگذاری سالانه تا 150 و در شرایط مطلوب به 180 عدد تخم مرغ هم میرسد تخم مرغ در این نژاد به رنگ قهوه ای و به وزن حدود 50 گرم می باشد وزن مرغ بالغ حدود 2 و وزن خروس بین 5/2 تا 3 کیلوگرم میباشد.
نژاد لاری
این نژاد در نقاط مختلف کشور پراکندگی فراوانی دارداز این نژاد معمولا بعنوان سرگرمی و برای مبارزه استفاده میکنند و از لحاظ اقتصادی (تخم مرغ خوراکی و گوشت) اهمیتی ندارد .نژاد لاری خالص ترین نژاد از لحاظ بومی در ایران محسوب میشود این نژاد شباهت زیادی با نژاد کورنیش دارد و دارای پاهای بلند منقار کوتاه و زرد رنگ قامت و گردن کشیده هستند
این نژاد جزء نژاد های سنگین وزن محسوب می گردد به طوری که وزن مرغ بالغ بین 3 تا 4 کیلوگرم میباشدو از نظر تخم گذاری شرایط مطلوبی ندارد. وزن تخم مرغ حدود 50 گرم به رنگ کرم تا قهوه ای با پوست ضخیم و دارای ضریب تبدیل نا مناسبی برای تولید تخم مرغ می باشند .
از نظر رنگ و پر و بال واریته های مختلف نژاد لاری وجود دارد که اصلی ترین و خالص ترین آنها رنگ قرمز است.
مرغ خزک
مرغ خزک بومی منطقه سیستان است که به علت کوتاه بودن پاهای آن به این نام خوانده میشوند .این مرغ دارای جثه کوچک با پاهای کوتاه و رنگ پرحنایی تا قهوه ای تیره و با لکه های سیاه میباشند.
این نژاد دارای مقاومت بالا با شرایط نامناسب محیطی دارد . تخمگذاری این مرغ محدود به اسفند تا اواخر خرداد است که این میزان بین 70 تا 80 عدد تخم مرغ است. تخم مرغ این نژاد به رنگ سفید و حدود 35 تا 50 گرم وزن دارد . میزان باروری خوب تخم مرغ ، از خصوصیات خوب این نژاد محسوب میشود . وزن مرغ خرک بین 5/1 تا 5/2 کیلوگرم متغیر است.
مرغ گردن لخت
مرغ های گردن لخت فاقد پوشش کامل در نواحی گردن است.این لختی گردن دلیل ژنتیکی داشته و احتمالا این ژن از تلاقی مرغ های بومی با نژاد های خارجی بوجود آمده است.
مرغ های گردن لخت عمدتا در استان های شمالی کشور یعنی مازندران و گیلان پراکنده هستند واین نژاد سازگاری خوبی با شرایط آب و هوایی مناطق شمالی کشور دارد. وزن بلوغ در این مرغ 1100_1000 گرم و در خروس ها 1400_1300 گرم می باشد. میزان تخمگذاری سالیانه 110_100عدد تخم مرغ در سال عنوان شده است .
مرغ زرد کرک
این نژاد بیشتر در استان های شمالی کشور یعنی مازندران یافت شده و همانند مرغ گردن لخت دارای مقاومت خوبی به شرایط مناطق شمالی کشور (رطوبت بالا ) دارد. وزن بلوغ مرغ ها 1100تا 1150 و وزن خروس ها 1300 تا 1400 گرم گزارش شده و میزان تخم گذاری آن 130عدد در سال اعلام شده است.

مرغ بومی سایر نقاط کشور
این مرغ های بومی در نتیجه تلاقی سایر نژاد ها داخلی بوجود آمده اند که در نقاط مختلف کشور پراکنده هستند که تنوع زیادی در رنگ پر ،رنگ نوک،و رنگ پا میباشند. این مرغ ها عمدتا به نام منطقه و زیستگاه خود نامگذاری میشوند مانند مرغ سبزواری ، مرغ لری، مرغ کردی ، مرغ عشق آبادی و غیره ... میانگین تخمگذاری مرغ های بومی ایران حدود 108 عدد با میانگین وزنی 45 تا 50 گرم ذکر شده است .
وزن مرغ ها در سن بلوغ 1300_1150 گرم و وزن خروس ها 1800_1500 گرم و میزان نطفه داری 9/3-+9/46 درصد و جوجه در آوری 8/5+-56 درصد عنوان میشود .
انتخاب بهترین نژاد مرغ بومی
با مطرح نمودن انواع نژاد های خارجی و داخلی ممکن است که این سوال پیش بیاید که اقتصادی ترین نژاد مرغ بومی که بهترین عملکرد را برای ما داشته باشد، کدام یک از این نژاد ها می باشند . انتخاب مناسب ترین نژاد مرغ بومی بر خلاف نژاد های صنعتی و اصلاح شده تنها میزان عملکرد و تولید نبوده بلکه اصلی ترین عامل در ابتدای امر سازگاری مرغ با شرایط طبیعی و محیطی منطقه است چون مرغ های بومی برخلاف نژادهای مرغ صنعتی به محیط بیرون وابسته است
مقایسه ای که بین نژادهای بومی مراکز اصلاح نژاد مرغ بومی کشور صورت گرفت که نتایج بیانگر برتری میزان رشد نیمچه های مرکز اصلاح نژاد آذربایجان غربی می باشد علی رغم برتری این نژاد قاعدتا برای مناطق گرم و کویری نظیر سیستان و بلوچستان مناسب نمی باشند .در مناطق کویری با شرایط آب و هوایی گرم و مدیریت بهداشتی و تغذیه ای نا مناسبی شاید بهترین نژاد مرغ بومی برای آن منطقه نژاد خزک است اگر چه این نژاد دارای وزن و میزان تخم گذاری پایین تری نسبت به نژاد مرندی است اما استفاده از این نژاد برای منطقه کویری مثل سیستان اقتصادی ترین نژاد محسوب میشود. لذا در انتخاب نژاد باید به شرایط محیطی و مدیریتی منطقه هم دقت نمود .
با توجه به اهمیت پرورش مرغ بومی در کشور ، در حال حاضر 7 مرکز اصلاح نژاد مرغ بومی برای بهبود ذخایر ژنتیکی در نقاط مختلف کشور مشغول به اصلاح نژاد مرغ های بومی منطقه می باشند . با توجه به پراکندگی این هفت مرکز در استان های خراسان (شمال شرق کشور ) سیستان (جنوب شرق کشور ) آذربایجان غربی (شمال غربی ) فارس و اصفهاندر (در مرکز کشور)مازندران (شمال کشور ) و استان یزد (مناطق مرکزی و کویری )می توان با توجه به شباهت منطقه جغرافیایی
نژاد اصلاح شده گلپایگان (قیمت مرغ بومی اصلاح شده گلپایگانی) یکی از نزادهای برتری است که در یکی از مراکز اصلاح نژاد دام وطیور واقع در استان البرز مورد اصلاح نژاد گرفته است که این از لحاظ راندمان تولیدی دارای راندمان 75 درصدی می باشد و سالیانه به طور متوسط 270 الی 280 عدد تخمگذاری می نامیند که امروز شرکت نغمه تورنگ طلایی تولید کننده سنین مختلفنیمچه مرغ های این نزاد از مرغ محلی می باشد که کلیه ی تولیدات این شرکت تحت نظارت سازمان جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی کل کشور انجام می پذیرد وکلیه تولیدات خود را برای شما متقاضیان به صنعت مرغ تخمگذار محلی به سراسر کشور ارسال وبه نرخ اتحادیه عرضه می نماید.

منتشر شده توسط : نغمه تورنگ طلایی