آشنایی با انواع نژادهای اردک
اردک ها خیلی باهوش هستند و میتوانند به راحتی اهلی شوند. این پرنده ها توان رفتن به مزارع جهت تغذیه و سپس بازگشت به محل زندگی خود را دارند. بازده لاشه اردک نسبت به وزن زنده پرنده تقریبا 75 درصد است که نسبت به مرغ گوشتی اندکی بیشتر است.
تامین تغذیه اردک ها از طریق چرای باز امکان پذیر بوده و این پرنده اغلب دانه های ریخته شده روی زمین در مزارع برنج، حشرات، حلزون ها ،ماهی ها و سایر آبزیان کوچک را بخوبی مصرف می کنند.
اردک ها به خوبی با آفات مزارع از جمله سوسک سیب زمینی، ملخ ها حلزون ها و موارد مشابه مبارزه میکنند و از شکارچیان طبیعی این آفات محسوب میشوند.
مهمترین دلایل استقبال از پرورش اردک
از دیدگاه تجاری، اردک ها طول عمر مفید و طولانی تری نسبت به مرغ بومی داشته و در پرورش صنعتی برای سال دوم نیز خوب تخم گذاری می نمایند. امروزه پرورش اردک به دلایل متعدد مورد استقبال مردم در اقصی نقاط جهان قرار گرفته که به برخی از این دلایل در ادامه اشاره شده است:
- اردک نسبت به مرغ بومی تعداد تخم گذاری بیشتری در طول سال دارد.
- وزن تخم اردک حدود 15 تا 20 گرم از تخم مرغ بیشتر است.
- اردک ها به مراقبت کمتری نیاز داشته و رشد آنها قابل قبول است.
- اردک ها به لانه ها و تجهیزات آنچنانی مثل مرغ نیاز ندارند.
- اردک ها بسیار مقاوم بوده و به راحتی تولید مثل میکنند.
اردک ها برای سیستم پرورش متراکم مانند مزارع پرورش توام اردک و ماهی، مزارع کشت برنج توام با پرورش اردک مناسب هستند. در مزارع پرورش توام ماهی و اردک ، مدفوع اردک ها بعنوان ماده غذایی ماهی ها مصرف میگردد و نیازی به غذای دیگری ندارند همچنین موجب کوددهی زمین زراعی و آب موجود خواهند شد (هر 200 تا 300 اردک بازای یک هکتار) .
با توجه به استقبال مردم از پرورش اردک و صنعت رو به گسترش پرورش اردک در ایران، در ادامه مطالب، ضمن معرفی ظرفیت ها و توان تولید نژادهای مختلف اردک مسایل مرتبط با نگهداری و پرورش جوجه اردک و همچنین روش های مختلف پرورش و تغذیه اردک های مولد و پرواری را برای شما توضیح خواهیم داد.

آشنایی با نژادهای تجاری اردک
امروزه در مناطق مختلف جهان نژادهای مختلفی از اردک های گوشتی و تخمگذار وجود دارد. بین این نژادها به لحاظ صفات تولیدی و تولید مثلی از جمله تعداد تخم تولیدی در طول سال، بازده خوراک مصرفی، وزن پرنده و وزن تخم تولیدی تفاوت هایی وجود دارد.
آشنایی با ظرفیت ها و قابلیت های تولید نژاد های مختلف اردک به علاقه مندان اطلاعات جالبی در خصوص ویژگی های تولیدی و تولید مثلی این نژادها ارایه میدهد و می تواند آنها را در انتخاب نژاد مناسب برای پرورش و رسیدن به اهداف اقتصادی کمک نماید در ادامه مهمترین نژادهای تجاری اردک مختصرا معرفی میگردند.
اردک مسکویی (Muscovy duck)
بر خلاف ظاهر منشا این پرنده هیچ ربطی به کشور روسیه نداشته بلکه منشا این اردک مکزیک و بخش هایی از آمریکای جنوبی است. اردک مسکویی از نژاد های سنگین وزن اردک محسوب شده و به همین دلیل بیشتر با هدف تولیدگوشت پرورش می یابد. تنوع رنگ آن بسیار جالب است و از رنگ سفید، تا رنگ سیاه در این نژاد مشاهده می شود. وجود زائده های گوشتی قرمز رنگ اطراف چشم و منقار پرنده شبیه عینک از مشخصه های بارز نژاد مسکویی می باشد.
اردک اردک مسکویی در استان های شمالی ایران پرورش می یابد و وزن بدن پرنده در سن بلوغ به 5 تا 8 کیلوگرم نیز می رسد. در هر دوره تخم گذاری 8 تا 16 عدد تخم می گذارد و دوره جوجه آوری آنها 35 روز طول می کشد.
اردک پکنی
منشا اردک پکنی (Pekin)، کشور چین است اما امروزه گونه بومی آمریکایی آن نیز از شهرت خاصی برخوردار است. این نژاد جز نژاد های سنگین وزن دو منظوره است.که اغلب به عنوان تخم گذاری بهره بری می شود رنگ غالب در این نژاد سفید (به همین علت به آن اردک سفید آمریکایی هم گفته می شود)) است. وزن پرنده نر به 5 کیلوگرم و ماده ها به 4 کیلوگرم می رسد. تولید تخم سالیانه آنها حدود 160تا170 عدد با میانگین وزن 90 گرم است. خصوصیات مادری در این پرنده قوی است و چون این پرنده علاقه چندانی به نشستن روی تخم ها ندارد، شاید بهتر باشد که آن در دستگاه جوجه کشی قرار گیرد.
اردک دورگه آلمانی روئن (Rouen Duck)
منشا اردم روئن کشور فرانسه است. تولید تخم در این نژاد خیلی متغیر است و از 25 تا 120 تخم در سال گزارش شده است، اما اردک هخای روئن به لحاظ جثه سنگین و از جهت تولید گوشت مناسب، شهرت دارند. تنوع رنگ این اردک ها زیاد است و در رنگ های مختلف نظیر رنگ سفید، سبز و قهوه ای مختلط مشاهده می شوند و زیبایی ظاهری آنها قابل توجه است. وزن پرنده نر در این نژاد به 5/5 کیلوگرم و ماده ها به 3/5 کیلوگرم می رسد.
اردک ایلسبوری (Aylesbury DUCK)
منشا این اردک کشور انگلیس است. اردک ایلسبوری معمولا برای تولید گوشت پرورش یافته و سنگین وزن است و جثه بزرگی دارد. وزن پرنده های نر 5/4 تا 5 کیلوگرم و وزن ماده 3 تا 5/3 کیلوگرم بوده و سالانه90 تا 110 قطعه تخم میگذارد. سرعت رشد این نژاد مناسب است. رنگ پوست و پر در این نژاد سفید یکدست و رنگ نوک و پاهای این پرنده معمولا زرد و نارنجی است
اردک خالدار استرالیایی (Spotted Australian)
اردک خالدار استرالیایی کوچک جثه است و هدف اصلی از پرورش آن تخم گذاری و خصوصیات مادری مناسب آن است. تعداد تخم در سویه های اصلاح شده این نژاد در سال به 280عدد میرسد. وزن جنس نر این پرنده 1 تا2 کیلوگرم میباشد. تنوع رنگ و نژاد در سویه های مختلف نظیر سویه سر سبز ،سر آبی و سرنقره ای بسیار چشم نواز است.
اردک آنکونا (Ancona Duck)
اردک انکونا از نژادهای مطرح اروپای است که منشا ان کشور انگلیس و بلژیک است. اردک آنکونا جز نژاد های دو منظوره (تخمگذار و گوشتی) محسوب میشود،اما تولید تخم آن نسبت به خصوصیات رشد ان برتری داشته و در سال بین 210 تا 280 قطعه تخم میگذارد. رنگ بندی این نژاد به گونه ای است که حالت موزاییکی و ابلق دارد. متوسط وزن پرنده بالغ دراین نژاد 3/2 تا 5/3 کیلوگرم است.
اردک کارولین (Carolin Duck)
این نژاد یکی از زیباترین نژاد های اردک است زیبایی منحصر به فرد این اردک باعث شده جز پرنده های زینتی محسوب شود. قابلیت تخم گذاری این پرنده نسبت به تولید گوشت آن بهتر است وطن اصلی اردک کارولین منطقه آمریکای شمالی است. وزن آن 600 تا 800 گرم است جثه پرنده کوچک بوده و برای تولید گوشت اصلا ظرفیت مناسبی ندارد.
اردک دونده هندی (India Ranner Duck)
شاید علت نامگذاری این اردک به نام دونده هندی قد وبالای کشیده و شباهت ظاهری آن به دوندگان دو های سرعتی باشد. این اردک کوچک جثه بوده و تخم گذاری آن خوب است و سالانه حدود 150 تا 200 تخم میگذارد. منشا اصلی این نژاد نواحی شرقی هندوستان میباشد. رنگ های سفید ، قهوه ای و کرم قهوه ای در این نژاد موجود است. وزن پرنده نر در این نژاد 5/1 تا 2 کیلو میباشد.
اردک ارپیگتون (Orpington Duck)
این اردک یک نژاد دو منظوره است که از کیفیت گوشت قابل توجهی و تخمگذاری خوبی برخوردار است و سالانه 160 تا 220 قطعه تخم میگذارد. وزن بالغ آن 2/2 تا 4/3 کیلوگرم است. منشا آن در اثر تلاقی برخی نژاد های مهم ایجاد شده،کشور انگلیس میباشد.
اردک کمپل (Campbell)
اردک کمپل بومی کشور انگلیس است. از نژادهای کوچک جثه و معمولا رنگ خاکستری یا قهوه ای است. به لحاظ ظاهری به اردک روئن شباهت دارد. وزن پرنده های بالغ این نژاد 5/1 تا 5/2 کیلوگرم است. این نژاد یکی از بهترین نژاد های تخم گذار اردک است و تولید تخم سالیانه ان 240 تا 300 قطعه نیز می رسد. دوره هچ این تخم ها در این نژاد 23 تا 28 روز طول میکشد.
منتشر شده توسط : نغمه تورنگ طلایی